luni, 19 ianuarie 2009

Incluziune digitală, la Viena


Într-o societate în care mulţi dintre noi au căzut pradă comunicării prin intermediul computerelor, încă există oameni ce, datorită unor dizabilităţi fizice, unei condiţii sociale nefavorabile sau din cauza situaţiei financiare precare, nu au avut niciodată contact cu tehnologia informaţiei.

30 noiembrie- 2 decembrie, Viena. Se desfăşoară e-Inclusion Ministerial Conference. Această conferinţă internaţională are ca scop incluziunea digitală. Probabil că obiectivul pare dificil ca şi înţeles, nici eu însumi nu l-aş fi putut defini acum câteva zile. Dar diversitatea culturală, cea socială şi nu numai a generat nevoia de coeziune, de integrare şi de includere a tuturor într-o lume în care accesul la tehnologia informaţiei să nu cunoască frontiere. Astfel au gândit incluziunea digitală membrii Comisiei Europene, unii dintre organizatorii conferinţei. Aceştia au pus accentul pe cei cu dizabilităţi fizice, pe migranţi, pe comunităţile marginalizate, pe cei ajunşi la o vârstă respectabilă, considerând că o societate se poate dezvolta investind mai mult în persoanele cu acest gen de complexe şi probleme. Potrivit Comisiei Europene, lipsa cunoştinţelor cu privire la utilizarea Internetului, reprezintă, astăzi, un real handicap social. De aceea este necesar ca toţi, indiferent de religie, loc de muncă sau IQ, să fie conştienţi de avantajele comunicării internautice (arhiva, interactivitatea, posibilitatea unor link-uri, caracterul imediat).
În cadrul evenimentului, s-a militat pentru: solidaritate, considerată „inima modelului european de incluziune digitală” şi şansa tuturor de a avea acces liber la informaţia web.
Prin încercarea de a aduce oamenii împreună cu ajutorul calculatorului, se doreşte construirea unui univers solid din punct de vedere social.

Reporteri web pentru un weekend

Această conferinţă a reprezentat, totodată, o oportunitate pentru tinerii cu vârste sub 25 de ani, cunoscători ai limbii engleze. Astfel, echipe a câte cinci membri din România ( Timişoara şi Jimbolia: Sergiu Dema, Viorica Sîrbu, Silviu Stoian,Tiberius Ţurcaş, Adrian Popa), Turcia, Polonia, Spania au beneficiat de un voiaj gratuit la Viena. Aceştia au relizat, pe toată perioada, materiale jurnalistice şi le-au postat pe site-ul Telecentre-Europe (reţea web internaţională şi sponsor pentru sejurul tinerilor alături de Comisia Europeană reprezentată de Frank Mather, Gẻrard Comyn, David Broster, Vladimir Śpidla, Maurizio Salvi), pe bloguri, twitters, un fel de minibloguri.



Viorica Sîrbu